perjantai 29. helmikuuta 2008

Karkauspäivän pipo

Koko:
Nainen, päänympärys n. 55 cm

Tarvikkeet:
Novita Fiesta, 100 g
6 mm sukkapuikot / 40 cm pyöröpuikko
En ole kokeillut, mutta uskoisin että Novitan Mambolla saa samankokoisen pipon. Neulos on aika tiheää eli puikot on pienemmät kuin mitä tuolla langalla yleensä käytetään.

Tiheys: noin 11 s = 10 cm sileää neuletta

Luo 6 mm puikoille 72 silmukkaa ja neulo pyörönä 1 oikein, 1 nurin- resoria 3 kerrosta.
Neulo seuraava kerros näin: *Neulo 12 s oikein ja seuraavasta lankalenkistä uusi silmukka * Toista kerros loppuun. Näin kerrokselle tulee 6 uutta silmukkaa (= yhteensä 78 s). Neulo jatkossa lisätyt silmukat nurin.

Jatka neulomista Kaavio 1: n mukaisesti. Pipoon tulee 6 palmikkoa ja kerros päättyy nurjaan silmukkaan. Kun olet neulonut kaavion kaikki kerrokset (silmukoiden vähetessä, vaihda sukkapuikkoihin), katkaise lanka ja pujota se loppujen silmukoiden läpi. Päättele langanpäät ja laita pipo päähän:-)
Pipon huipulle muodostuu kaunis kukkamainen kuvio:
Sain tietoa eräältä neulojalta, joka oli kokeillut tätä myös 7 veljeksestä, joten laitan sen pipon silmukka- ja kerrosmäärät tähän - tosin itse kokeilematta:-) Mutta jos joku haluaa siis kokeilla ohuemmalla langalla, tässä ohje ihan muokkaamatta:

Lankana siis tosiaan 7 Veljestä, puikot 3 mm (neulon yleensä Veikkaa vielä pienemmillä puikoilla, käsialani on todella löysä, nyt palmikoiden vuoksi vähän isommat). Päänympärykseni on 58 cm ja piposta tuli juuri sopivan napakka. Pipo on niin syvä, että se miltei peittää korvat, eli samantyylinen kuin sinun tekemä.
Loin alkuun 130 silmukkaa, eli pipoon tulee kymmenen palmikkoa. Neuloin 6 kerrosta 1o kiertäen, 1n ja sitten aloitin palmikot. Tein ne muuten ohjeen mukaan, mutta palmikonkiertoja tuli seitsemän kertaa neljän sijasta.Viimeisten palmikonkiertojen jälkeen neuloin kaavion mukaisesti kaksi kerrosta ja kavensin sitten ensimmäistä kertaa. Kavennukset on tehty muuten ohjeen mukaan, mutta väliin on lisätty kerroksia seuraavasti: ekat kavennukset, kaksi välikerrosta, tokat kavennukset, kaksi välikerrosta, kolmannet kavennukset, yksi välikerros, neljännet kavennukset, yksi välikerros, viidennet kavennukset, yksi välikerros, viimeiset kavennukset. Tällä tavalla tähdestä tulee vähän suurempi kuin ihan ohjeen mukaan tehden.

6 kommenttia:

Markka kirjoitti...

Kylläpäs on kiva pipo!

Eua kirjoitti...

Uskomatonta! Just tänään ostin Fiestaa - taitaapa olla samaa väriäkin - ja ajattelin, että pipo pitää saada. Surffailin Ravelryyn saadakseni ideoita ja eikös ensimmäisenä pulpahda eteen ihana palmikkopipo! Puikot esiin, ei tarvitse tiheyksienkään kanssa tapella, kun olet sen jo valmiiksi tehnyt!

Anonyymi kirjoitti...

Ihana pipo!

Anonyymi kirjoitti...

I knit this with hat with Paton Shetland Chunky which is like the recommended yarn and 6.5 mm needles. It turned out child size. You must knit very loosely. I modified it to have 8 cable repeats and it seems to be the right size for an adult.

Pia Tuononen kirjoitti...

Onko muilla tullut tällä ohjeella liian pieniä pipoja (Fiestalla)? Vai onko minulla vain tosi löysä käsiala??

Anonyymi kirjoitti...

I knit with only one strand of yarn. Did you knit with two strans of yarn? That could be the difference. I like the pattern but my Finnish is not very good.