torstai 16. tammikuuta 2014

RaidakkaatKoko: 104 cm
Mittoja (venyttämättä):  lantion ympärys: 58 cm, haara-puntti-mitta n. 44 cm
Lanka: Novita Nalle tai vastaava
Puikot: 3 mm sukkapuikot ja 3,5 mm sukkapuikot ja 3,5 mm lyhyt pyöröpuikko sekä pitkä pyöröpuikko tai käsialan mukaan sopivat
Neuletiheys: 21 s ja 30 krs = 10 m

Ohje:
Luo 3 mm sukkapuikoille 4 x 12 silmukkaa ja neulo 1 o, 1 n-resoria n. 4 cm.
Aloita sileä neulos, vaihda puikoiksi 3,5 mm ja lisää samalla joka puikolle 1 silmukka (=4 x 13 s). 

Jatka neulomista raidoittaen värejä siten, että neulot 8 kerrosta aina samalla värillä. Jos haluat vähentää langanpäiden määrää, päättele langanpäät jo samalla kun neulot. Ohje tähän löytyy esim. täältä.  Täältä löytyy toinen tapa.

Laita silmukkamerkki kerroksen aloituskohtaan ja aloita lisäykset seuraavalla tavalla: lisää aina silmukka ensimmäisen silmukan jälkeen ja kerroksen viimeisen silmukan jälkeen. Lisäykset tulevat siis aina kerroksen ensimmäisen silmukan molemmille puolille. Kun silmukoita alkaa olla liikaa sukkapuikoille, voit vaihtaa lyhyeen pyöröpuikkoon.

Voit lisäykset  tehdä omalla tavalla, minä tykkään lisätä silmukat niin, että teen langankierron, jonka sitten seuraavalla kerroksella neulon kiertäen oikein. Siten lisäykset ei ala kiristää, mitä mielestäni tapahtuu, jos lisäys on aina samassa kohdassa ja jos lisäys tehdään silmukoiden välisestä lankalenkistä. Mutta valitse itsellesi sopiva lisäystapa.

Lisäystahti on niin, että lisäyskerros on aina joka 6. kerros. Jos värinvaihto osuu jossakin kohdassa samaan kohtaan, lisäyksen voi tehdä joko kerrosta aikaisemmin tai myöhemmin, tilanteen mukaan. Pienet muutokset ei kuitenkaan valmiissa työssä näy. Tee lisäyksiä yhteensä 15 kertaa (= 82 s).

Jatka sen jälkeen vielä lisäämättä. Kun puntin pituus on n. 44 cm (neulo kokonainen raita viimeiseksi),  päätä kerroksen alussa sekä lopussa 3 s (= vähenee 6 s) ja jätä puntti odottamaan. Neulo toinen puntti samanlaiseksi.

Yhdistä seuraavaksi puntit samalle pitkälle pyöröpuikolle. Ota uuden värinen lanka ja pidempi pyöröpuikko ja neulo toiseen punttiin 1 kerros. Neulo heti puntin perään toinen puntti samalla langalla jatkaen.  Laita kerroksen vaihtumiskohta keskelle taakse.

Aloita heti seuraavalla kerroksella kavennukset keskellä edessä ja takana. Kerroksen vaihtumiskohta kannattaa siirtää niin, että takana tehtävä kavennus tulee juuri ennen kerroksen vaihtumiskohtaa. Tässä tapauksessa se siirtyy koko ajan 1 silmukalla eteenpäin, mutta on parasta kuitenkin pitää kerroksen vaihtumiskohta takana keskellä.

Kavennus on seuraavanlainen: nosta 2 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostetut neulotun yli. Tee tällainen kavennus joka kerroksella ensin 5 kertaa, sitten joka toinen kerros 2 kertaa.

Jatka sen jälkeen kaventamatta edelleen raidoittaen 8 kerroksen levyisin väriraidoin.

Kun housujen korkeus haarasta on 21 cm, neulo 1 kerros nurin. Kavenna samalla sillä kerroksella 4 silmukkaa tasaisin välein. Jatka sileällä neuleella 8 kerrosta ja neulo taas 1 kerros nurin. Neulo vielä 9 kerrosta sileää oikeaa ja päätä silmukat. Älä kiristä liikaa jottei vyötärö kiristä.

Jätä pitkä langanpää ja ompele kuminauhakuja taittaen jälkimmäisen nurjan kerroksen kohdalta kaksinkerroin. Jätä pieni aukko, josta kuminauhan (1,5 cm leveän) voi pujottaa. Mittaa sopivan pituinen kuminauha, ompele se ympyräksi ja sulje lopuksi aukko muutamalla pistolla.

Vyötärön saa sopivaksi seuraavalla tavalla: Pujota kuminauha kujaan, laita housut lapsen jalkaan ja kokeile lapsen päällä vyötärökuminauha sopivan pituiseksi. Laita merkki, jotta voit ommella kuminauhan ilman että lapsi on housujen sisällä ;-)


Ompele lopuksi pieni haarasauma ja päättele tarvittavat langanpäät. Jos olet päätellyt langanpäät samalla kun olet neulonut, venytä kunnolla neulosta ennen kuin katkaiset langanpäät lopullisesti, jotta lanka on mahdollisimman löysällä eli mahdollisimman pitkä. Ja sitten vasta napsaise saksilla poikki. 

Lisää kuvamateriaalia löytyy täältä.3 kommenttia:

Cathkinspa kirjoitti...

Nämä on hienot :)

Anonyymi kirjoitti...

Paljonkos näissä on langanmenekki? noin

Pia Tuononen kirjoitti...

Voi kun en ole laittanut langanmäärää ylös. Enkä enää pysty tarkistamaan. Mulla oli käytössä vain jämälankoja.