torstai 12. toukokuuta 2022

Kaksoistähti-myssyn ohje
Tarvikkeet: Novita 7 veljestä 150 g Novita Puro 100 g tai vastaava lanka 
Puikot: 4 mm sukkapuikot ja 3,5 mm sukkapuikot 4 mm lyhyt pyöröpuikko ja 3,5 mm pyöröpuikko Neuletiheys: 20 s, 20 krs = 10 x 10 cm ainaoikein-neuletta 
Koot: Lapsen koko n. 6 v, päänympärys 52 cm Aikuisen koko päänympärys n. 55 cm 

Lapsen pipo neulotaan alhaalta ylös niin, että ensin neulotaan korvaläpät erikseen ja niiden väliin luodaan sopiva määrä silmukoita. Aikuisten versiossa neulotaan ensin reunaan joustinneule (taitettava tai ei) ja muuten pipo jatkuu samalla tavalla kuin lapsen versiossa. 

Kerroksilla 29 ja 33 huomioitava, että palmikon kierrot alkavat jo 3 silmukkaa ed. kerroksen puolella (siis krs 28 ja krs 32 lopussa), koska palmikon kierto ulottuu silmukkamerkkien ja siten myös kerroksen vaihdon ylitse. 

Huom! Kuvissa saattaa olla pientä vaihtelua ohjeeseen nähden, koska kuvissa olevat pipot ovat ohjeen kehittelyvaiheessa neulottuja hieman eri versioita. Kuvat kuitenkin kertovat paljon mallista ja toimivat myös ideoina lanka- ja värivalinnoille. 

Lapsen pipo: 

Luo 3 silmukkaa 3, 5 mm sukkapuikoille ja neulo pipon nauhoiksi i-cord- putkiloa noin 15 cm. Jatka putkilon perään neuloen korvaläppä tasona OP:lta. Vaihda tässä vaiheessa käyttöön 4 mm puikot. 
1. krs: 1 o, lk, 1 o, lk, 1 o (OP) 
2. krs: 1 o, kiertäen nurin, 1 n, kiertäen nurin, 1 o (NP) 
3. krs: 2 o, lk, 1 o, lk, 2 o 
4. krs: 1 o, 1 n, kiertäen oikein, 1 n, kiertäen oikein, 1 n, 1 o 

Jatka korvaläppää kaaviosta 1, kerrokselta 5. Kun olet neulonut kerroksen 20, katkaise lanka ja jätä korvaläppä puikolle odottamaan (23 s). 

Neulo toinen korvaläppä samalla tavalla ja jätä se myös odottamaan. 

Luo lyhyelle 4 mm pyöröpuikolle 9 silmukkaa, ota toinen korvaläppä (23 s) ja neulo se joustinta neuloen, aloita nurjalla silmukalla. Luo korvaläpän perään 47 silmukkaa, ota toinenkin korvaläppä ja neulo joustinta. Luo vielä korvaläpän perään 10 silmukkaa ja yhdistä silmukat ympyräneuleeksi (112 s). 

Neulo joustinta 2,5 cm, aloita oikealla silmukalla. Laita joustimen loppuvaiheilla silmukkamerkit: alusta laskien 28 s päähän, ja siitä edelleen 28 s välein. Laita erivärinen silmukkamerkki merkitsemään kerroksen vaihtumiskohtaa. 

Huom. Jos korvaläppien ja suoran osan yhtymäkohtaan tuntuu jäävän löysempi silmukka, minä korjaan asian yleensä niin, että otan löysän lenkin nurjan puolen kautta puikolle ja neulon sen yhteen sen kohdalla olevan silmukan kanssa. Se tiukentaa kohdan sopivaksi. 

Neulo 1 kerros nurin ja 1 kerros oikein ja lisää oikealla kerroksella jokaisen 28 silmukan osion lopussa 1 s (116 s). Aloita sen jälkeen neulominen kaaviosta 2 kerrokselta 1. Kaaviossa on kuvattu aina silmukkamerkkien välinen osuus. Neulo kaavio loppuun asti, katkaise lanka ja pujota se loppujen silmukoiden läpi. Päättele langanpäät

Aikuisen pipo: 

Luo 112 silmukkaa 3, 5 mm pyöröpuikolle ja neulo 1 o, 1 n- joustinta n. 3 cm. Jos haluat, että joustimesta tulee taitettava, siis kaksinkertainen, neulo n. 7, 5 cm. Lisää viimeisellä joustinkerroksella 4 silmukkaa ja vaihda 4 mm pyöröpuikko. Laita samalla silmukkamerkit 29 silmukan välein (4 x 29 = 116 s). Neulo sen jälkeen 1 krs nurin, 1 krs oikein, 1 krs nurin ja vielä 1 krs oikein

Jatka neulomista Kaavion 2 mukaan, kerrokselta 1. Neulo kaavio 2 loppuun ja katkaise lanka. Pujota langanpää loppujen silmukoiden läpi ja päättele langanpäät.
Ei kommentteja: