maanantai 19. marraskuuta 2007

Holvit-pitsihuivi

Holvit- pitsihuivin ohje

EDIT 26.3.2014 Kaaviokuvat oli Kuvablogi-nimisessä paikassa ja se on nyt näköjään lopettanut kokonaan toimintansa, joten menee jonkin aikaa että saan ohjeisiin liitettyä kaaviot takaisin....
EDIT 9.1.2008: kaaviota 1 korjattu!!


Pirtin Kehräämön langalla neulottu vihreä Holvit-huiviTarvikkeet:
100 g Pirtin kehräämön 100 % villalankaa
5 mm pyöröpuikko
tai
100 g Novitan vanhaa Marimba-lankaa
4 mm pyöröpuikko
tai mitä tahansa lankaa mihin uskot kuvion sopivan ja siihen sopiva n. 1,5 – 2 mm kyseisen langan normaalia puikkokokoa suurempi pyöröpuikko

Ohje:Luo 3 silmukkaa ja neulo 5 kerrosta ainaoikeaa. Poimi sen jälkeen sivusta ja aloitusreunasta tasaisin välein 4 s = 7 s yhteensä puikolla. Neulo poimitut silmukat samalla oikein. Jatka sen jälkeen näin:
1. krs. 2o, lk, 1 o, lk, 1 o, lk, 1 o, lk, 2 o
2. krs. 2 o, 7 n, 2 o
3. krs. 2 o, lk, 3 o, lk, 1 o, lk, 3 o, lk, 2 o
4. krs. 2 o, 11 n, 2 o
5. krs. Aloita neulominen kaaviosta 1 kerrokselta 1. Kaaviossa on merkitty vain oikean puolen kerrokset, neulo nurjalla 2 o, nurjaa, kunnes puikolla on enää 2 silmukkaa ja neulo ne 2 viimeistä silmukkaa oikein.
Toista kerroksia 9- 20, varjostettuna näkyy toistettava kuvio.

Huiviin muodostuu reikärivejä ja neulo niitä niin paljon kuinka suureksi huivin haluat. Reunakuvion voi aloittaa vain tietyillä kerroksilla, eli silloin kun reikärivejä on yhdellä puoliskolla 13 kpl, 19 kpl, 25 kpl, 31 kl jne, niin että kaariholvet muodostuvat aina niin että ne menevät kahden reikärivin ylitse. Vihreässä huivissa reikärivejä oli ennen reunakuviota 13 kpl ja ruskeassa huivissa 19 kpl.

Reunakuvio alkaa siinä vaiheessa kun olet viimeiseksi neulonut kerroksen 20. Neulo kaaviot 2 ja 3 näin:
Neulo kaaviota 2, toista kaavion 2 varjostettua kohtaa niin monta kertaa kun tarvitsee, seuraavaksi kaavio 3 keskisilmukan jälkeen ja toista kaavion 3 varjostettua aluetta.

Keskisilmukat on kaavioissa merkitty selvyyden vuoksi punaisella, reunasilmukat oranssilla.

Neulo kaaviot tässä järjestyksessä loppuun asti eli neulo viimeiseksi kerros 25 (oikea puoli) ja päättele sen jälkeen huivi nurjalla kerroksella näin: Neulo 2 s oikein, *siirrä neulotut silmukat vasemmalle puikolle ja neulo silmukat takareunoistaan yhteen, 1 s oikein*. Toista * - *.

Voit toki myös neuloa vielä nurjan kerroksen nurin ja päätellä tavallisella ylivetämiskavennuksella, mutta tämän ensimmäisen menetelmän avulla reunasta saa tarpeeksi löyhän niin että reunasta tulee kaunis.

Kastele lopuksi huivi ja pingota se ja jätä kuivumaan! Päättele lopuksi langanpäät (minä päättelen huivit aina vasta pingottamisen jälkeen).

Huivi on suhteellisen helppo neuloa ja sopii mielestäni aloittelijallekin. Ainoa joka itselläni teki jotain virheitä, oli etten millään meinannut muistaa kaavion 1 sileitä oikeita kerroksia, vaikka ne juuri nopeuttavat huivin valmistumista. Sileät kerroksethan on aina paljon nopeampia neuloa kuin pitsineulosta sisältävät kerrokset. Ja huomatkaa myös että reunakaavioissa (kaaviot 2 ja 3) ei sitten taas niitä sileitä välikerroksia ole;-)


Kaaviot (klikkaamalla saat suuremmaksi):
Marimballa neulottu ruskea Holvit-huivi20 kommenttia:

Oranssi kirjoitti...

Kiitos. Talteen printattu parempia aikoja odottamaan. Hieno.

TuuliS kirjoitti...

Kiva idea, pysyy ohjeet tallessa, kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Kiva ohje! Neuloin huivin pukinkonttiin ja siitä tuli ihana. Esittelen sen blogissani joulun jälkeen.

Näitä voisi tehdä toisenkin...

Nessir kirjoitti...

Todella hieno huivi! Minäkin printtasin ohjeen samantien. Kunhan saan adamasin ja icaruksen valmiiksi, tämä hyppää seuraavaksi puikoille!

Anonyymi kirjoitti...

kuvittelenko vain vai puuttuuko kaaviosta 1 riviltä 3 yks oikea silmukka? Eihän se siis kokeneita kutojia haittaa mutta jos joku laskee silmukat niin metikkoon menee nimim. menin sekaisin (tosin johtui siitä että ihan ekaa kolmiohuivia neulon ja tekotapa oli ihan hakusessa vielä... ei siis tuosta kohdasta ollut kiinni sotkeutuminen silmukoissa ja kerroksissa vaan ihan kutojan kovapäisyyttä) Kiiton kuitenkin ihanasta ohjeesta!!

Pia Nore kirjoitti...

anonyymille: kiitos tarkkaavaisuudesta, korjaan asian pikimmiten!

Anonyymi kirjoitti...

Tyhmä kysymys, mutta... Ovathan tyhjät ruudut "olemattomia" silmukoita?

Pia Nore kirjoitti...

anonyymi: tyhjät ruudut ovat tosiaankin "ei mitään", eli ne on vain kaavion selvyyden vuoksi piirretty kuvaan. Ne eivät siis ole mitään!

Kikka kirjoitti...

Tein tällä ihanalla ohjeella itselleni oranssinkeltaisen version floricasta :) kiitos kivasta ohjeesta!

Talsu kirjoitti...

Kiitos ihanasta ohjeesta! Neuloin s#ny:lleni holvit-huivin paljastuspakettiin. Juuri ja juuri raaskin luopua siitä ... Blogaan sen jahka s#ny ensin blogaa :)

Anonyymi kirjoitti...

hei, tällä puikot täristen yritin päästä tulostamaan ohjetta, mutta jostain syystä kaavion klikkaaminen suuremmaksi ei onnistu.

Aлиса kirjoitti...

Excellent! Thank you!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset kivasta ohjeesta neuloin sen joulun aikaan.Hyvää uutta vuotta.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset kivasta huivin ohjeesta.Hyvää ja onnelista uutta vuotta

Anonyymi kirjoitti...

kiitän täytynee se minunkin yritää kokeilla tätä ihanutta:)

Anonyymi kirjoitti...

Nyt minun holvit-huivista on kuvaakin. Ohje oli selkeä ja mukava neuloa. Kiitos. :)

Anonyymi kirjoitti...

Heippa! Tämä on eka pitsihuivi jota olen neulonut. Ohjetta on ollut helpohkoa seurata ja neuloa, kiitos siitä :)

Olen neulonut huivin siihen vaiheeseen, että eka kaavio on neulottu. Olen siis siirtymässä kaavioihin 2-5. En kuitenkaan tajua, että miten homma tästä eteenpäin toimii oikeastaan ollenkaan. Pitääkö minun nostella jotain silmukoita jostain tuolta sivuilta vai miten jatkan? Huomasin että kaavioissa on kyllä kirjoitettuna "oikea reuna" jne, mutta en tajua, että aloitanko, kuten normaalisti tuosta leveästä yläreunasta missä puikkoni on kaavion yksi jäljiltä ja sitten jossain vaiheessa siirryn neulomaan reunoja...? Miten ihmeessä homma toimii?? Apua! Toivottavasti luet vielä blogiasi ja ehdit auttamaan, haluaisin kovasti päästä huivissa eteenpäin.. :)

yst. terv. Erika

muru kirjoitti...

Nyt vasta löysin blogisi ja tuon ohjeen. Pakko oli ottaa ohje talteen - on niin kaunis huivi <3<3<3

Suopursu kirjoitti...

Kaavioita ei saa klikattua enää isoksi, erroria pukkaa :( Kaunis huivi!

Pia Nore kirjoitti...

Korjaan kaaviot heti kun ehdin, kiitos kun ilmoitit!